הצופים הדתיים רחובות - דף ראשי

ברוכים הבאים לתנועת הצופים הדתיים רחובות

אודות התנועה        
עדת הצופים

היסטוריה והתפתחות "עדת הצופים"
תנועת הצופים בישראל נוסדה בשנת 1919 ובמסגרתה פעלו גדודי צופים דתיים שכונו "צופי ציון". בל"ג בעומר 1930, ייסד אשר ריבלין, בוגר התנועה, את ארגון הצופים הדתיים הנושא את השם "זרובבל". עם הזמן קיבל הארגון את שמו המוכר לנו היום "עדת הצופים" או בקיצור "העדה". בשנת 1939 הצטרף הארגון ל"הסתדרות הצופים העבריים".
בתחילת הדרך, הגיעו רוב החניכים מבית הספר "תחכמוני" התל אביבי שריבלין היה ממוריו. לימים, היה רב בית הספר, הרב איסר פרנקל רב "העדה" ודמות חינוכית פעילה משך שנים רבות.
הצופים הדתיים התרחבו מעבר לגבולות המרכז והקימו שבטים בכל רחבי הארץ. בשנת 1945, הקים עמנואל מנחם מידב, בוגר השבט הדתי החיפאי, את שבט "משואות" בירושלים שהוא היום הגדול בשבטי "העדה". במלחמת העצמאות נפל מידב בהגנה על הרובע היהודי בירושלים.
בשנת 1963 הכיר משרד החינוך ב"עדת הצופים" כתנועת נוער. משמעות ההכרה היא שעל כל בית ספר ממלכתי-דתי לאפשר גיוס תלמידיו ל"עדת הצופים". אולם לא כל מנהלי בתי הספר מיישמים הוראה זו.
בשנת 1969 מנתה "עדת הצופים" תשעה שבטים, מהם שלושה בתל אביב, אחד בירושלים, בחיפה, באשדוד, בסלמה ג' ובגבעת אולגה. מאז ועד היום (2006) נפתחו ונסגרו שבטים רבים.
בוגרי "העדה" כוונו בעיקר לגרעיני הנח"ל שבמסגרתם הקימו ותיחזקו במהלך השנים יישובים וקיבוצים רבים, כגון קיבוץ שלוחות של "הקיבוץ הדתי", שחברי שבט "משואות" היו ממייסדיו.
על בוגריה התנועה נמנים דמויות חשובות במדינה בתחומי התורה, התקשורת, הפוליטיקה, הצבא והחברה (כדוגמת חבר המייסדים של תנועת "במעגלי צדק").
"עדת הצופים" כיום
"העדה" נאבקת כיום על ליבו של הנער הן כחלק מהמשבר הכללי של תנועות הנוער וקריסת המסגרות הערכיות של ימינו והן כחלק מהמערכה על ליבותיהם של נוער דתי החשוף לעולם המודרני והפוסטמודרני. כחלק ממערך זה, הפיק לאחרונה בוגר "עדת הצופים", ספי חוטר, את תוכנית ההדרכה "צופה נתתיך" הבלעדית לחניכי "עדת הצופים" המתמודדת עם מסרים כגון: תפילה, מצוות, "ואהבת לרעך כמוך", צניעות, במישורים אקטואליים ורוחניים.
הנהגת העדה
הנהלת "העדה" יושבת בבית פיליפס של "הנהגת ירושלים" בעמק המצלבה בירושלים. בראשה עומדים "ראש העדה", "מרכז העדה" וכן רכזי הדרכה, מפעלים ו-"דרך המשך".
שבטים
כיום פועלים במסגרת העדה עשרה שבטים:
• ברעננה: שבט הראל.
• בתל אביב: שבט חורב.
• בכפר אדומים: שבט יהודה (שבט שחציו דתיים וחציו חילוניים).
• ברחובות: שבט סער.
• באשדוד: שבט ארבל.
• בירושלים: שבט משואות, שבט אלעד, שבט להבות, ושבט אלון.
• במודיעין: שבט הצופים הדתיים
• בנוסף לשבטים מקיימת העדה גרעיני שנת-שרות.
עולמה החינוכי והערכי של "עדת הצופים"
"עדת הצופים" נחשבת לחטיבה בתוך תנועת הצופים הישראלית. ערכיה זהים לאלו של תנועת הצופים הכללית. בנוסף למוסר האנושי יונקים חניכי "העדה" את עמדותיהם ומתורת ישראל. "עדת הצופים" חרטה על דגלה את הרצון להוות גשר ואחדות בין דתיים לשאינם דתיים. הדגש המיוחד על מטרה זו ב"עדה" הוא שהצופים הדתיים והצופים הלא-דתיים כולם לובשים מדי-חאקי, עוברים את מערכי הפעולות הזהים ואמונים על המחנאות והצופיות המעשית ודוקא מתוך המכנה המשותף הם יוצאים לברור השונה.
כחלק מתפיסתה הפלורליסטית, איפשרה תנועת הצופים ל"עדה" לשמור על צביונה הדתי במסגרת השבטים והמפעלים התנועתיים. כך למשל, הוכנסה האמונה לה' והנאמנות למצוות ב"עשרת דיברות הצופה" ובנוסח "ההבטחה" של "העדה", נשמר סמל "הרימון" של "עדת הצופים", החניכים חייבים להגיע עם חולצה לבנה לפעולות ביום שבת, הבנים עם כיפה והבנות בחצאיות, מתקיימות תפילות וישנו דגש תורני בפעולות. כך נשמר איזון ייחודי של ארגון דתי-הילכתי בתוך תנועת נוער ממלכתית.
תנועת הצופים משתדלת מצידה לספק לחניכי "העדה" את כל המענה הדתי והרוחני שהחניכים הדתיים זקוקים במפעלי התנועה, ו"עדת הצופים" מצידה, מבקשת שלא להיבדל ומופיעה ופעילה בכל הפורומים , הטיולים והמחנות התנועתיים.
"עדת הצופים" פתוחה לכל שומר מצוות באשר הוא, בשונה מתנועות נוער דתיות אחרות, המחייבות אורח חשיבה פוליטי או רוחני כזה או אחר. בהיותה חלק מתנועת הצופים הכללית, "עדת הצופים" אינה מקבלת כל תמיכה פוליטית והיא תנועה לא מפלגתית. האופי הדתי של "עדת הצופים" הוא אורתודקסי וחניכיו באים מן החינוך הממלכתי-דתי. במובן זה, "עדת הצופים" היא חלק בלתי נפרד ממסגרות החינוך הבלתי-פורמליות של הציונות הדתית ומכל זרמי המגזר הציוני-דתי מגיעים אליה.
חוקת "עדת הצופים"
• חינוך הנוער לערכי הרוח של הדת היהודית.
• קיום מצוות הלכה למעשה.
• חינוך לעקרונות מדינת ישראל, להכשרת הנוער לייעוד ציוני-דתי ולשרות העם.
• לחתור לאחדות לאומית וגשר בין דתיים ושאינם דתיים.
   

צור קשר        
אפשר ליצור קשר בטלפון 054-2440623    

הודעות ציבוריות        

הודעות קהילתיות